🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Hej journalist, du har väl inga hemliga källor i mobilens adressbok?

| | | | Lästid: 2 minuter (2140 tecken)

Händer som håller i en smartphone.

När jag föreläser om digitalt källskydd för journalister och journaliststudenter är mobiltelefonens adressbok en av de saker som jag tar upp. Uppmaningen är att aldrig stoppa in hemliga källors kontaktuppgifter i den. Anledningen är att det är svårt att ha koll på hur informationen i adressboken används.

Det uppenbara problemet – men som långt ifrån alla tänker på – är Googles och Apples molntjänster och funktionen som säkerhetskopierar innehållet i adressboken.

Men sen har vi alla andra appar som på olika sätt också vill använda informationen i din adressbok. Ofta handlar det om sociala nätverk som vill hjälpa dig att hitta vänner som redan använder tjänsten och det är inte alltid de riktiga telefonnumren som används i den matchningen, utan så kallade hashar.

Min poäng i mina föreläsningar är att du som användaren inte vet – och att du som journalist inte vill chansa med hemliga källor.

Nu har jag fått ett nytt exempel att använda, kanske det tydligaste och bästa hittills.

Fusion skriver om en psykiater vars patienter plötsligt fick varandra som föreslagna vänner på Facebook:

That’s my guess as to how this happened. All these patients likely have Lisa’s number in their phones, so an algorithm analyzing this network of phone contacts might reasonably assume all these people are connected. A phone number alone can be quite a revealing bit of information, which is why it’s so significant thatWhatsApp is about to share its one billion users’ phone numbers with Facebook, where they too could be used to make friend recommendations (unless you opt out).

Som journalist måste du i nätets alla tjänster hålla armlängds avstånd till källor som vill vara anonyma i dina reportage. Du har för lite insyn i vilka tjänster som faktiskt samlar in information från din telefon och hur den används.

Så hur spara telefonnummer och annan kontaktinformation istället?

Av många anledningar, där källskydd är ett, hoppas jag att du redan har en lösenordshanterare som 1password för att kunna följa råden om starka och unika lösenord på alla de tjänster du använder. Ofta har de virtuella kassaskåpen också funktioner där du kan spara fritextanteckningar på ett krypterat sätt. Det är i så fall ett utmärkt ställe för hemliga telefonnummer också.

Fler tips om mobiltelefonanvändning hittar du i internetguiden Kom igång med säkrare mobiltelefon! som jag har skrivit åt IIS.

(Att du ska ha pin-koden aktiverad, så att den som hittar din telefon när du tappar bort den inte kan komma in i den, behöver jag inte påminna om, eller hur?)

Foto: Gilles Lambert.